Caută
  • Bogdan Oprea

EXERCITII PENTRU CREIER

Sau cum ne mentinem mintea in forma

Creierul este un sistem interactiv, ceea ce inseamna ca orice activitate care stimuleaza una din partile sale, le stimuleaza cu usurinta si pe restul. Astfel, categoriile de fitness cognitiv, in special cele centrate pe anumite emisfere ale creierului, trebuie vazute ca fiind aproximative. Chiar daca anumiti stimuli activeaza initial emisfera dreapta de exemplu, in cele din urma ambele emisfere vor fi implicate in orice noua provocare. Exista multe modalitati de intelegere si abordare a dezvoltarii cognitive, insa exercitiile de mai jos sunt un prim pas foarte bun in acest proces.


Citeste comedii sau benzi desenate

Umorul promoveaza intelegerea mai clara a lucrurilor si ne ajuta sa fim mai sanatosi. Chiar si sistemul imunitar pare sa beneficieze in urma glumelor bune, pentru ca se intareste prin umor si datorita perspectivei pe care acesta ne-o ofera.


Fa management in miscare

Poti incepe prin a iesi din zona dedicata echipei de management, pentru a explora cafeneaua companiei, zona de productie si platformele de incarcare a marfii. Acesta este un exercitiu de intrare pe teren necunoscut, ceea ce ajuta la largirea perspectivei. Mai mult, simplul fapt de a face miscare este revigorant pentru creier. De aceea, o problema nerezolvata sau un blocaj mental pot fi adesea rezolvate prin schimbarea mediului si prin miscare.


Incearca tehnologii noi

Descoperirea unei aplicatii noi, crearea unui abonament la un site de filme online sau instalarea unui sistem audio complex la birou activeaza nenumarate canale neuronale, care leaga apoi sistemele auditiv, vizual si tactil, cu sistemul limbic si cortexul prefrontal. Efectul devine cu atat mai intens asupra creierului, vorbind apoi despre acest subiect cu prietenii si transmitand energia resimtita prin aceasta activitate. Chiar si trunchiul cerebral va beneficia de aceasta activitate.


Joaca-te

Activitati precum bridge, sah, sudoku, sau rebus sunt foarte intense neuronal. Exista mult mai multe astfel de jocuri online, de exemplu jocurile de rol. Orice insemna joc nou merita incercat, mai ales cele care stimuleaza emisfera stanga, cum este biliardul.


Alatura-te unei trupe de teatru de improvizatie

Joaca inseamna descoperire in cele mai multe din cazuri, iar ceea ce descoperi prin improvizatie este actorul din tine, care poate sa joace multe roluri. Chiar daca pare de necrezut, multi actori de comedie au fost la inceputul carierei lor contabili. Vei constat cu surprindere ca jocul actoricesc dezvolta foarte mult repertoriul comportamental al unei persoane, creierul avand un potential exceptional de a-ti dezvolta personalitatea si abilitatile de lider. Poti experimenta acest exercitiu cognitiv pe parcursul intalnirilor prin diferite interactiuni cu colegii de munca.


Fii atent la ce nu inveti

Daca esti si tu ca majoritatea managerilor, probabil ai tendinta de a de a intreba zilnic despre lucruri atat in viata personala, cat si in cea profesionala. Asadar, asculta-te si vezi ce anume nu investighezi. De exemplu, poti sa incepi prin a intreba un subordonat cu potential mare ce parere are pe un anumit subiect. De asemenea, poti sa variezi lista de carti citite. Daca de regula citesti istorie si biografii, incearca fictiune. Daca citesti romane de actiune, incearca stiinta.


Profita cand esti trimis in calatorii de business

Calatoriile sunt o oportunitate minunata pentru a-ti surprinde creierul. Pe parcursul unei calatorii, viziteaza un muzeu, citeste un roman care se desfasoara in orasul pe care il vizitezi, petrece cateva ore interactionand cu localnicii. Astfel iti dezvolti atat cultura generala, dar explorezi si o forma de fitness cognitiv.


Ia notite si citeste-le ulterior

Unul din cei mai renumiti antreprenori din lume, Richard Branson, are mereu un carnet de notite cu pagini goale pe care noteaza orice vede sau aude si i se pare interesant. Conform spuselor lui, multe din aceste idei noi au devenit ulterior idei de business.


Invata o limba straina noua sau studiaza un instrument muzical

Studiul unei limbi straine este apogeul atletismului mental. Similar este si in cazul studierii unui nou instrument muzical, sau a unui instrument cunoscut deja, asadar poti incepe cu cel care asteapta de ceva timp in dulap.


Fa sport, fa sport, fa sport

Creierul tau nu este o insula, ci face parte dintr-un sistem care are nevoie de exercitii cardiovasculare, o dieta sanatoasa si mult somn. O modalitate demonstrata de a ne proteja impotriva bolii Alzheimer de exemplu este prin sport facut in mod regulat. Exercitiile cardiovasculare si de forta duc la schimbari biochimice dovedite, cum este cresterea nivelului de endorfine si cortizol. Aceste beneficii trec, la propriu, prin vene si ajung la muschi, incheieturi, oase si, bineinteles, la creier.

1.342 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate