Caută

Ce inseamna Outplacement si cum te poate ajuta?

Actualizată în: 19 mar. 2020

de Ileana Vidis (Service Delivery Manager, Aventurine Romania) Intro Din experienta mea personala, dar si a candidatilor cu care am interactionat in ultimii 10 ani, schimbarea profesionala este foarte dificila. Un job unde suntem familiari cu ce avem de facut, stim ce asteapta ceilalti de la noi, cunoastem si respectam ierarhia, stim ce salariu vom lua la finalul lunii, ne aduce un confort important, predictibilitate si control asupra propriei existente.


Ce facem insa cand suntem nevoiti sa facem o schimbare profesionala? Atunci cand apar decizii sau intamplari care nu tin de noi sau pur si simplu ne dorim o schimbare.

Imediat ce unul dintre pilonii pe care i-am mentionat se clatina, seismul ajunge inevitabil sa se rasfranga si asupra noastra si a starii noastre de spirit. Trebuie sa gasim rapid resurse sau alternative, sa ne reconfiguram, sa analizam optiuni, sa ne mobilizam si sa schimbam modul in care alocam atentia si energia.


Privim schimbarea cu scepticism si adeseori ne lasam coplesiti de consecintele pe termen scurt ale acesteia, pierzand din vedere avantajele pe care un astfel de eveniment major le poate avea asupra dezvoltarii noastre.


Pentru ca odata cu schimbarea vine si dezvoltarea profesionala, iar acest proces al schimbarii poate fi planificat si controlat. Putem, practic, sa limitam impactul negativ al schimbarii asupra starii noastre de spirit, asupra confortului nostru si a stimei de sine. Asta presupune o analiza la rece a optiunilor si abilitatilor noastre si crearea unui plan de actiune bine pus la punct, care va constitui baza unei schimbari benefice de traiectorie.


In termeni de HR, acest proces se numeste Outplacement.


Ce inseamna Outplacement si cum te poate ajuta?


Presupune in primul rand identificarea abilitatilor noastre native, dar si a competentelor profesionale dobandite pe parcursul carierei. La fel de important, presupune identificarea tipului de rol care ni s-ar potrivi cel mai bine. Un rol unde sa valorificam ceea ce avem nativ, sa crestem competentele dobandite si, de ce nu, sa dezvoltam noi abilitati si aptitudini.


Putem privi aceasta prima parte ca pe un program concentrat de coaching, unde discutam deschis despre noi, despre optiunile noastre, despre ceea ce ne dorim si despre obstacolele pe care le intampinam sau le-am intampinat. Rolul primei etape este de a ajunge sa ne cunoastem mai bine, pentru a ne putea folosi din plin resursele interioare. Resurse de care niciunul din noi nu duce lipsa, indiferent de domeniul in care activeaza.


Apoi ne rafinam abilitatile de prezentare, in compania unor specialisti care stiu ce asteapta departamentele de resurse umane de la un potential angajat. Discutam pe marginea CV-ului, invingem teama de a vorbi in public, ne concentram pe calitati si vedem cum le putem evidentia atunci cand incercam sa „ne vindem” unui nou angajator.


Ajuta foarte mult sa stim ca suntem pe mana unor profesionisti, a unor oameni care isi doresc sa ne ajute sa progresam si sa ajungem acolo unde ne-am propus. La urma urmei, acesta este rolul unei echipe de consultanta in Outplacement.


Urmeaza identificarea companiilor unde vom gasi acest tip de oportunitati, abordarea lor si stabilirea unui contact cu acestea. Cum ne prezentam si cum ne asiguram ca in timpul discutiilor vom identifca corect daca vom gasi ceea ce ne-am propus- iata inca o parte importanta a procesului. Din nou, a avea in preajma oconsultantii potriviti va ajuta enorm, deoarece ei stiu cel mai bine unde putem gasi oportunitatile care ne intereseaza.


Piata locurilor de munca nu mai este la fel de stabila ca inainte, iar acest lucru ne poate speria sau chiar demoraliza. Vestea buna este ca, indiferent in ce etapa a vietii ne-am afla, sunt zeci, sute, poate chiar mii de companii care au nevoie de ceea ce oferim noi. Orice usa care se inchide in fata noastra este o fereastra catre noi inceputuri si este bine sa abordam lucrurile lucid, fara teama in exces si cu incredere in fortele noastre.


Revin la experienta mea personala (pentru ca nici macar noi, cei din HR, nu suntem scutiti de astfel de seisme):– cateodata nu iei deciziile corecte, nu toate schimbarile sunt bune, insa toate schimbarile te ajuta sa devii mai bun si sa nu-ti mai fie frica de schimbare. Oricare ar fi sursa schimbarii (ca-ti este impusa din exterior sau ca o cauti tu in mod activ), noi te putem ajuta sa iti faci ordine in prioritati si sa vezi lucrurile asa cum trebuie vazute: ca pe o etapa fireasca in dezvoltarea si evolutia ta, pe care sa o fructifici si sa o folosesti ulterior in avantajul tau.

184 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate